Hestepas/chipning

Bindslev dyrehospital

Da vi modtager mange henvendelser ang. reglerne for chipmærkning og udelukkelse af konsum for heste, har vi her samlet de mest almindelige spørgsmål og svar.

Skal min hest chippes?

1. januar 2010 trådte en lov vedtaget i EU i kraft. Den betyder, at alle heste i Danmark (og EU) skal have et pas med medicinsider og være mærket enten med chip eller læseligt brænde- eller frysemærke. Det gælder også selvom du ikke bruger din hest til avl eller ridning.

Der er fastsat en række tidsfrister for hvornår de enkelte heste skal være mærket og have hestepas med medicinsider:

Kravet gælder allerede heste

  • Til slagtning
  • Til eksport
  • Til marked/samlested (med henblik på handel/omsætning)
  • Heste født i 2002 og efterfølgende år

Heste født før 2002 (dvs. alle heste)

  • Skal mærkes og have opdaterede hestepas senest 31/12 2011

Føl

  • Skal mærkes og have udstedt pas inden udgang af fødselsår eller inden de fylder 6 mdr. Dvs. at føl født mellem 1. januar og 30. juni skal have udstedt pas senest den 31/12, mens føl født efter 30. juni kan vente til de fylder 6 mdr.

Hvad så når min hest er mærket i forvejen?

Hvis din hest er brænde- eller frysemærket behøver den ikke nødvendigvis at blive chipmærket. Hvis hesten ikke har et pas, skal du have en dyrlæge ud for at aflæse mærket og udfylde en formular der sammen med eventuel stamtavle, skal sendes ind til landskontoret for heste, der så udsteder et pas til hesten.
Det kan ofte være nødvendigt at klippe hesten omkring mærket for at aflæse det. Hvis mærket ikke kan tydes, skal hesten chipmærkes og avlsforbundet kan kræve afstemningskontrol i form af udtagelse af DNA (hår- eller blodprøve udtaget af dyrlæge) for at få bekræftet hestens identitet.

Hvis din hest på et tidligere tidspunkt er blevet chipmærket, behøver den ikke at blive chippet igen. Du skal dog have en dyrlæge ud og aflæse chippen og udfylde en formular, der skal indsendes til landskontoret for heste, hvis den ikke har et pas.
I nogle tilfælde kan dyrlægen ikke aflæse chippen, og der kan det blive nødvendigt at foretage en ny chipmærkning.

Men hvad så når min hest allerede har et pas?

Hvis din hest har et pas skal du tjekke, om passet indeholder medicinsider.
Afsnittet om medicinsider er nr. IX. Del III. Hvis passet består af mindre end 56 sider, er det ikke opdateret.
Hvis din hest er mærket og har et pas er det nok, at du indsender det til landskontoret for heste, eller til DI, hvis det er en islænder, hvor det så vil blive opdateret.

Hvor kan jeg finde den formular, der skal udfyldes og sendes ind?

På hjemmesiden for landskontoret for heste ligger de fleste typer af formularer.
https://www.landbrugsinfo.dk/public/0/c/a/heste_hestepas

Vær dog opmærksom på at der skal udfyldes særlige formularer, hvis din hest skal registreres i et af følgende forbund. Kontakt det relevante avlsforbund, hvis du er i tvivl:

Dansk Travsports Centralforbund
www.trav.dk

Dansk Galop
www.danskgalop.dk

Dansk Islandshesteforening
www.islandshest.dk

Dansk Tyroler-Haflingeravl
www.haflinger-dth.dk

Grænseegnens Holstener Hesteavlsforening
www.ghh.dk/DK.aspx

Hvad koster det at få hesten chipmærket?

For at få en enkelt hest chipmærket tager vi typisk 450 kr i honorar + pris for chippen 75 kr og kørsel (priserne er opgivet uden moms).
Prisen kan dog variere lidt afhængigt af om chipmærkning foregår i forbindelse med anden behandling, om der foretages chipmærkning af flere heste ved samme besøg eller der er andre særlige omstændigheder.

Kontakt os

Hvad sker der, hvis jeg vælger ikke at få hestepas med medicinsider til min hest?

Hvis din hest ikke har hestepas med medicinsider og du modtager kontrol fra fødevarestyrelsen straffes det i henhold til gældende lovgivning på området.

Ved slagtning eller transport samt ved mange stævner er det desuden et krav at hesten har et hestepas med medicinsider.

Ved behov for dyrlægebesøg skal din dyrlæge chippe hesten og udelukke den fra konsum med en særlig formular, der indsendes til landskontoret for heste, hvis din hest skal behandles med et lægemiddel, der medfører udelukkelse fra konsum.
Denne formular medfører ikke at du modtager et opdateret hestepas, det er stadig ejers ansvar at sørge for lovpligtig registrering.

Hvad betyder det at udelukke hesten fra konsum?

At udelukke hesten fra konsum betyder at den aldrig må slagtes, men at den, når den tid kommer, skal aflives og sendes til destruktion (DAKA).
At udelukke hesten fra konsum kan enten være et valg som ejer træffer ifbm chipmærkningen, eller det kan gøres senere af dyrlægen ifbm en behandling med lægemidler, der betyder at hesten aldrig må slagtes.

Endelig vil hesten blive udelukket fra konsum, hvis dens pas bortkommer og den skal have et nyt udstedt. Dette gøres for at sikre, at en hest, der en gang er blevet udelukket fra konsum ikke ved et uheld får tilsendt papirer, der gør at den alligevel kan havne hos slagteren.

Må min hest så godt sendes til slagteren selvom den er chipmærket?

Ja, hvis din hest ikke er udelukket fra konsum (kan ses i hestens pas), må den gerne sendes til slagteren. Her vil de så blot foretage frasortering af det område, hvor chippen er placeret.

Må jeg godt selv give min hest medicin og ormekure, hvis den ikke er udelukket fra konsum?

Hvis din hest ikke er udelukket fra konsum skal du, eller en person du betaler for at passe hesten, have et medicinhåndteringskursus, før I har lov til at give hesten medicin. Dette gælder alle typer medicin også eks. ormekure.
Hvis du opfylder nogle bestemte krav behøver du dog ikke at have et medicinhåndteringskursus.

  • Hvis du har mere end 6 mdrs praktisk erfaring fra fuldtidsbeskæftigelse i husdyr- eller pelsdyrhold.
  • Hvis alle dyr i dyreholdet er mærket og udelukket fra konsum

​Må jeg så godt give min hest medicin selv, hvis den er udelukket fra konsum?

Ja, hvis alle dine dyr er registrerede og udelukket må du gerne give medicin, selvom du ikke har et medicinhåndteringskursus, dette gælder også ormekure.

Hvordan får jeg min hest udelukket, hvis den har et opdateret pas?

Din dyrlæge kan udelukke din hest fra konsum, hvis hesten har et pas med medicinsider. Det kræver blot en underskrift i selve passet fra både dig og din dyrlæge.